Friday, October 17, 2008

Yeah... Yeah... Final Exam dan mula

Tinggal berapa hari sahaja lagi, saya akan menduduki peperiksaan akhir semester. Menasihati diri saya sendiri agar sentiasa mentelaah buku ilmiyah yang membantu saya dalam menjawab exam nanti.

Saban tahun apabila sahaja tiba waktu exam, diri ku mula merasakan tekanan akibat daripada emosi yang mendadak terlalu memikirkan tentang exam. Dari situ sebenarnya saya dapat fokus kepada pelajaran dan membuat persedian untuk exam.

Ujai kena belajar rajin-rajin tau. Ingat mak ayah kat kampung. Kesian mereka dah hantar kita sekolah tinggi-tinggi da tidak belajar nak jadi apa nanti. Kak harap sangat dapat menjaga pointer dan dapat apa yang diimpikan supaya dapat membalas semua jasa mereka.

Jika difikir pasal nak belajar semua mesti dapat A. Tapi keadaan sekarang tidak mendorong untuk ujai hanya fokus kepada akademik semata-mata kerana mereka yang beroleh keputusan yang baik tetapi tiada advantage lain yang membezakan kita dengan pelajar biasa adalah soft skill.

Apapun tidak boleh juga fokus kepada pembantukan sahsiah sahaja kerana akademik juga penting. Sia-sia rasanya masuk universiti tidak pandai balancekan semua. Walaupun manusia tidak boleh lakukan 2 perkara dalam masa yang sama tapi kita cuba menuju ke arah kesempurnaan.

Nasihat daripada kak yang mampu memberi semangat ujai untuk belajar. Mari bantu diri anda sebelum anda membantu orang lain. Ingat sesal dahulu pendapatan sesal kemudian tidak berguna. Sesungguhnya penyesalan tidak akan berada di belakang dan ia terbuka menanti di hadapan.

Do the best for you....

Doa
Usaha
Ikhtihar
dan
Tawakkal

= DUIT.... Kunci kejayaan...

No comments: